Η Ανθρωποκεντρική Σχεδίαση Συστημάτων επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ψηφιακών συστημάτων με έμφαση στις ανάγκες, τις εμπειρίες και τις προτιμήσεις των χρηστών. Η διαδικασία αυτή ενσωματώνει την κατανόηση του ανθρώπινου παράγοντα στην ανάπτυξη και βελτίωση ψηφιακών προϊόντων, υπηρεσιών ή συστημάτων. Από την άλλη πλευρά, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός εστιάζει στο πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ανθρωποκεντρική σχεδίαση συστημάτων αφορα στη σχεδίαση προϊόντων και υπηρεσιών που ικανοποιούν τις ανάγκες των ανθρώπων με έμφαση στον ψηφιακό τομέα.
Στο μάθημα γίνεται σε βάθος ανάλυση των διεργασιών της διοίκησης έργων υπό το πρίσμα των εθνικών και διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, μεθόδων και πρακτικών (ISO21502, PMBOK/PMI, ΕΛΟΤ1429). Η ανάλυση ξεκινά από τον ορισμό και τις φάσεις ενός έργου και προχωρά στις ειδικές γνώσεις – δεξιότητες που θα πρέπει να έχει ο διευθυντής ενός έργου (project manager) ή/και τα μέλη της ομάδας έργου, όπως οι μέθοδοι και τα εργαλεία διαχείρισης στις θεματικές περιοχές του εύρους/αντικειμένου, χρόνου, κόστους, ποιότητας, ανθρωπίνων πόρων, επικοινωνίας, κινδύνου, ενδιαφερόμενων μερών και προμηθειών.
Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις κύριες μεθόδους/ τεχνικές διοίκησης έργων, όπως η διαχείριση του αντικειμένου (WBS), ο χρονικός προγραμματισμός (Gantt, CPM, PERT), η διαχείριση του χρόνου (Cashflow / Time-phased Budget), η διαχείριση ενδιαφερόμενων μερών (P-I matrix) και η διαχείριση κινδύνων (RBS, P-I matrix). Επιπλέον, έμφαση δίνεται σε σύγχρονα και εξελιγμένα εργαλεία (όπως η ανάλυση δεδουλευμένης αξίας – earned value management) για την παρακολούθηση των έργων. Στο μάθημα γίνεται αναφορά και σε άλλες σύγχρονες μορφές διοίκησης έργων όπως η ευέλικτη διοίκηση έργων (agile project management).
- Διδάσκων/ουσα: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΑΚΟΣ
Το μάθημα παρέχει μια ολοκληρωμένη κατανόηση του πώς η καινοτομία αλληλεπιδρά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον σύγχρονο κόσμο. Το μάθημα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και εφαρμοσμένων δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση προκλήσεων και τη δημιουργία ευκαιριών στον τομέα της καινοτομίας.
Οι φοιτητές θα εξερευνήσουν τις βασικές έννοιες της καινοτομίας, τις τεχνικές ανάπτυξης νέων ιδεών και τις διαδικασίες εφαρμογής τους στον ψηφιακό χώρο. Θα εξετάσουν πώς οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι αισθητήρες, και το Internet of Things (IoT), επηρεάζουν τον τρόπο που οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί και οι κοινωνίες εφαρμόζουν την καινοτομία.
Μέσω εργασιών και εφαρμογών σε πραγματικές περιπτώσεις, οι φοιτητές θα αποκτήσουν ικανότητες σχεδιασμού και υλοποίησης καινοτόμων λύσεων, προετοιμάζοντας τους για ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που προκύπτουν στην ψηφιακή εποχή.
- Διδάσκων/ουσα: ΚΛΑΣ ΕΡΙΚ ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΟΝΤΕΡΚΒΙΣΤ
Η σχεδίαση εύχρηστων ψηφιακών υπηρεσιών, δηλαδή υπηρεσιών που είναι αποτελεσματικές, αποδοτικές και προσφέρουν ικανοποίηση στους χρήστες τους, αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες επιτυχίας τους στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον της ψηφιακής οικονομίας. Για παράδειγμα, καινοτομικές εταιρείες που έχουν αναδειχθεί στην παγκόσμια αγορά ως πρωτοπόρες, όπως η Uber, βασίζουν μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους σε συγκεκριμένες σχεδιαστικές αρχές, οι οποίες καλύπτουν απαιτήσεις ευχρηστίας, εντοπισμού της ανάγκης του χρήστη (zero moment of truth) και αποτελεσματικής ανταπόκρισης σε αυτή την ανάγκη.
Στο πλαίσιο του μαθήματος, θα αναλυθεί η έννοια της Εμπειρίας Χρήστη (User Experience -UX) και οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη σχεδίαση μοντέρνων υπηρεσιών. Στο μάθημα θα γίνουν πρακτικά workshops που αφορούν στην κατανόηση του design thinking ενώ έμφαση θα δοθεί στον εντοπισμό των συναισθημάτων που οδηγούν σε βελτιωμένη εμπειρία χρήστη, θα παρουσιαστούν πρακτικά παραδείγματα σχετικά με το πώς αυτή η εμπειρία μπορεί να βελτιωθεί και να αξιολογηθεί (με μετρήσιμο τρόπο) οδηγώντας έτσι σε αυξημένο engagement του χρήστη με την υπηρεσία.
- Διδάσκων/ουσα: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΑΚΟΣ
Το μάθημα "Υλοποίηση Full-Stack Web Εφαρμογών" επικεντρώνεται στην κατανόηση και ανάπτυξη πλήρως λειτουργικών εφαρμογών λογισμικού, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με προηγμένες αρχές ανάπτυξης λογισμικού και θα αναπτύξουν ικανότητες σχεδίασης, υλοποίησης και συντήρησης ολοκληρωμένων λύσεων.
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, θα εξεταστούν στρωματοποιημένες αρχιτεκτονικές ανάπτυξης λογισμικού για την ανάπτυξη Full-Stack Web εφαρμογών, περιλαμβάνοντας τις πλευρές του front-end με τεχνολογίες HTML, CSS, JavaScript και του back-end με τεχνολογίες Jakarta EE και Spring Boot. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν θέματα ανάπτυξης Web Services με REST API (RESTful Web Services), API Testing με Postman και Τεκμηρίωσης με OpenAPI/Swagger.